Ryssland.net logo

Resereportage Krim 2005

Ukraina och Kiev har stått i rampljuset en hel del det senaste året, först den orangea revolutionen och sedan då Kiev stod värd för Eurovision Song Contest. Det är dock varken det första eller det andra som fört oss till Ukraina denna sommar och inte heller är det Kiev som varit målet för denna resa. Det som istället fällde avgörandet för ett besök i Ukraina var de Ukrainska myndigheternas beslut att tillfälligt ta bort det visumtvång som annars gällt EU-medborgare och målet med resan var att besöka Krimhalvön nere vid svarta havet.

Krim är en intressant destination både för den som är ute efter en klassisk badsemester som för den som vill ha lite mera äventyr eller se någon nytt. För den som är ute efter en klassisk badsemester är det kanske i första hand Jalta på den östra delen av Krim som är intressant. De större städerna ligger dock på den östra halvan av ön, här ligger nämligen både Simferopol och Sevastopol, bägge storstäder med svenska mått.

Tågstationen i Simferopol
Tågstationen i Simferopol.

Det är till Simferopol som tåget från Kiev anländer på morgonen. Det går förstås också att flyg hit från Kiev till hyggliga priser, men 100 kronor för en plats i kupé på den 17 timmar långa tågresan är förstås oslagbart. Det är också ganska bekvämt att kliva på tåget tidigt kväll i Kiev för att sedan anlända på morgonen i Simferopol. Simferopol är Krims metropol och huvudstad så även om det inte ens hinns med en frukost på Mc Donalds vid anländandet så blir det fler besök här och även ett par besök på Mc Donalds under vistelsen på Krim.

Resan fortsätter istället med minibuss till badorten Nikolaevka. Nikolaevka är en liten idyllisk by som lever upp på sommaren. Här finns massor av sympatiska små vita stenhus där den de åretrunt bosatta bor. Men här finns också ett gäng pensionat och feta villor. Moderniteter som snabbköp och Mc Donalds saknas helt i Nikolaevka, men under sommaren finns här gott om små restauranger som lagar riktigt god mat och serverar de lokalt producerade vinerna. Det finns även några butiker i byn som har alla de viktigaste varorna, allt bakom disken, vilket förstås kan vara frustrerande för den som inte talar ryska. Jo på Krim är det i första hand ryska som gäller och inte ukrainska, hur som helst kan man inte räkna med att komma speciellt långt med bara engelska i denna by.

Sympatisk bygata i Nikolaevka
Sympatisk bygata i Nikolaevka.

Ok, förutom butikernas utbud av alla de viktigaste varorna finns det en marknad här som säljer allt från luftmadrasser och solkrämer till kläder och tidningar. Gatorna inne i byn är trots att de är asfalterade nästan bilfria vilket förstås är skönt. Allt som allt så är detta en idyllisk liten by, utan att för den delen vara tråkig, åtminstone inte under sommaren då byn lever upp. Men vad kan vara ett bättre boende än att hyra ett rum i något av de små sympatiska husen på ett ställe som Nikolaevka? Inga problem, för 3 dollar per person är rummet ditt, håll bara utkik efter skyltar där det står ”Mest est” dvs. ”plats finns” på svenska. Ok, förutom att butikerna gör att det känns som man har rest bakåt i tiden så gör även detta boende det, man kan nämligen räkna med utedass och soluppvärmt vatten i duschen. På gårdarna växer ofta potatis, kål och körsbär och vaknar upp gör man prick klockan sju då tuppen sätter igång. Annars omges gårdarna av allehanda ljud från katter, hundar, ugglor och musik från uteställena på nätterna.

Tvättställ utomhus i Nikolaevka.
Tvättställ utomhus fungerar bra på sommaren.

För den som inte vill bo mer i nuet och inte tycker att det är roligt att bo som förr i tiden är det inga problem heller. De finns moderna rum att hyra i de lite större villorna, då får man både dusch och WC på rummet, det kostar visserligen dubbelt så mycket men är fortfarande billigt.

Vill man leva billigt käkar man sedan på stolovaja, dvs. ett enklare matställe. Det finns en lite större stolovaja vid stranden som serverar både nyttig och god mat till ett lågt pris, eller vad sägs om guljash med potatismos, soppa, sallad och dryck för en tjuga. Även om byns restauranger tar mer betalt så är inte heller de speciellt dyra, en middag för två bestående av shaslyk (grillspett), sallad och en flaska lokalproducerat vin för 80 kronor kan man knappast klaga på. Att ta en öl på någon av serveringarna kostar några kronor och är inte nämnvärt mycket dyrare än vad en öl kostar i butik.

Alkoholproduktion verkar vara den viktigaste inkomstkällan på Krimhalvön. I stort sett hela halvön är uppodlad med vindruvor och butikerna är fyllda med vin, champagne, vodka och konjak, det mesta producerat i Ukraina.

Vika, Jag älskar dig, 2001.
Vika, Jag älskar dig, 2001.

Nåväl, har man hittat till Nikolaevka så har man säkert planerat att bada en del och då är det förstås intressant att veta att stranden är helt okej. Ska man anmärka på något så skulle det i så fall vara att det blir djupt ganska snabbt. Det erbjuds heller ingen fallskärmsflygning eller bananåkning här åtminstone inte under början av säsongen, fast ärligt talat känns det mest bara skönt att slippa detta. Kanske var det också den inställning som gjorde att det för vår del inte blev av att besöka Jalta denna gång. Däremot så säljs allt från torkad fisk till popcorn. Positivt är också att stranden ligger nära oavsett var i Nikolaevka man bor.

Musse Pigg är förmodligen den mest långväga besökaren på stranden i Krim
Stranden besöks av långväga besökare.

Nåväl oavsett hur mycket Nikolaevka lever upp under sommaren så är det inte annat än en by och vill man se och göra mera än att bada, sola, slappa och dricka alkohol så ska man förstås inte tillbringa hela semestern här. Om inte annat blir man tvungen att söka sig bort från Nikolaevka då kontanterna tar slut, för det finns nämligen ingen bankomat här. Vill man nu ändå stanna vid havet så är det självklara stället att besöka Sevastopol som med svenska mått är en storstad. Här ligger bankomaterna tätt och det finns ett stort utbud av både butiker och restauranger och för den delen också sevärdheter. Det tar drygt en timma att ta sig mellan Nikolaevka och Sevastopol med kollektiva färdmedel.

Sevastopol firade denna sommar 222 års jubileum, och 222-års festivalen visade sig vara en riktig hit som bjöd på både parad och ett flertal artister. Fredagskvällen avslutades med vitryska gruppen Leprikontsy, mycket uppskattat speciellt som Leprikontsy är ett av de absolut bästa ryskspråkiga banden. Festivalen bjöd också på ett imponerande fyrverkeri, som gjorde sig mycket bra på den kolsvarta himlen och överhuvudtaget rådde en härlig feststämning. Det ändå som inte föll i smaken denna kväll var mikrovågsvärmda hot dogs med rivna morötter, fast Krimborna verkade gilla konceptet.

Sevastopol firar 222 år Sevastopol by night
T.V. Sevastopol firar 222 år. T.H. Sevastopol by night.

Sevastopol visade sig även vara en intressant och vacker stad i dagsljus. Staden ligger utsträckt längs med bergen, vilket dock för med sig den nackdelen att det är mycket backar och långa avstånd. Det blir med andra ord till att förflytta sig en hel del med kollektiva färdmedel, vilket skulle kunna bli ganska dyrt i längden om det inte vore för att det är i stort sett gratis att åka kollektivt, trådbussarna som går med täta intervaller i staden kostar endast 60 öre att åka. Så man kan inte annat än att rekommendera SL ett studiebesök i Sevastopol.

Bergigt men vackert i Sevastopol, Ukraina. Bergigt men vackert på Krim.
Det är vackert men kuperat i Sevastopol.

För den som gillar sevärdheter finns det hur mycket som helst att se på Krim och överallt står försäljare som säljer olika utflykter till de olika sevärdheterna på halvön. Här i Sevastopol finns bland annat ett panorama museum och Hersones som byggdes redan 422 f.Kr. och som nu är under restaurering, katedralen är redan helt återuppbyggd och kan vara värd ett besök. Därutöver verkar det finns ett oräkneligt antal monument, delfinarium, akvarium m.m. eller varför inte ta ett varv i pariserhjulet från vilket man har utsikt över hela staden. Annat som kan vara skoj att se är ubåtarna som ligger centralt eller stadens marknad som säljer allt från kött och grönt till mopeder och badkar. Sedan finns förstås ännu mer att se på resten av Krim såsom Tsarens sommarpalats i Livadia där Krimkonferensen mellan Stalin, Roosevelt och Churchill hölls 1945 och Krims Grand Canyon bland mycket annat.

Hersones, Ukraina
Hersones

För vår del blir det dock även att göra några besök i Simferopol som ligger någon mil inåt landet och som förmodligen har f.d. Sovjetunionens sämsta vägar. Vägarna både i Sevastopol och Nikolaevka är däremot helt okej. Men vägen mellan Nikolaevka och Simferopol är inte mycket att hurra för, och ju närmare Simferopol man kommer ju sämre blir det. Det studsar och det hoppar och man får hålla i sig för att man inte skall studsa iväg från sätet i bussen. Annars är det positivt att trafiken här är lugnare och säkrare än den är i Ryssland, vägarna är många gånger försedda med stigningsfiler i uppförsbackarna och många Ukrainare stannar t.o.m. och släpper fram gångtrafikanter vid övergångsställena. Myndigheterna har även förbjudit minibussarna att ta stående passagerare vilket faktiskt visar sig efterlevas ganska bra. Men det finns ändå en hel del kvar att göra innan Ukraina är i kapp Sverige då det gäller trafiksäkerhet.

Både Ukraina och Polen bjuder på billig shopping.
Shopping är mer eller mindre ett måste i länder som Ukraina och Polen.

Som vanligt då man är ute och reser går tiden alldeles för snabbt och då det är dags att kliva på tåget i Simferopol finns det fortfarande mycket kvar på Krim att se, bland annat återstår det att besöka Jalta, men å andra sidan så finns det ju då en orsak att återvända hit. Resan tillbaka går via Kiev, där några timmar avsätts för shopping innan det är dags att hoppa på tåget till Warszawa. Hemresan går nämligen via Polen och därifrån med färja till Stockholm. Det fina med att åka hem genom Polen är att man får köpa med mycket mera alkohol än vad man orkar bära. För den som ska ut och tågluffa - Glöm interrailkortet, ta färjan över till Gdansk istället och gör Polen och Ukraina. Visumkravet för turister från EU slopades nämligen den 1 September i år.

Prisexempel, (Butik)
Twix - 3 kr
Coca-Cola, 0,5 liter - 4 kr
Tuggummi - 2 kr
Vodka, 1 liter - 40 kr
Vin, 0,7 liter - 15 kr
Prisexempel (Cafe och restaurang)
Coca-Cola 0,5 liter - 5 kr
Öl 0,5 liter - 5 kr
Lunch, enklare inkl. dryck - fr. 15 kr
Middag inkl. dryck - fr. 40 kr
Big Mac och Company - 24 kr
Prisexempel (Boende och transport)
Rum, Nikolaevka lägre std - 25 kr/natt
Rum, Nikolaevka - 40 kr /natt
Bensin, 95 oktan - 5 kr
Lokal transport, trådbuss - 60 öre
Lokal transport, minibuss - 1,5 kr
Taxi, centralt Sevastopol - fr. 10 kr
Tågbiljett Kiev-Simferopol - fr. 70 kr
Tågbiljett Gdansk-Warzawa-Kiev - 440 kr
Färja t/r Stockholm-Gdansk - 1600 kr


Den som är intresserad av att resa till svarta havet skall också passa på att läsa förra sommarens resereportage från Sotji. Bland länkarna finns också samlat drygt trettio resereportage från Ryssland.




Copyright © 2001-2014, D.Alin
www.ryssland.net


WEBBTIPS
Seat24 SE Flygresor till Ryssland mfl. länder
Bokus Kurslitteratur och andra böcker
CDON.COM Filmer, böcker och prylar
Hotell i Ryssland mfl. länder
Rysk-engelsk ordbok (ABBYY Lingvo)
Ryska kartor (eAtlas)
Polina Guide (St Petersburg)
Stockholm Travel Book Guide to Stockholm